luni, 16 martie 2015

RAPORT SIPRI PRIVIND COMERȚUL CU ARME 2010-2014

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm - SIPRI
Raportul a fost publicat ieri, luni 15-martie-2015, ca un raport periodic privind evoluția comerțului mondial cu arme. Sursa: http://www.sipri.org/yearbook/2014
Clik pe poză sau tabel pentru a fi mărite
În baza acestui document vă prezint o sinteză cu accent pe poziția Rusiei în domeniul comerțului mondial cu arme și câteva date despre ROMÂNIA.
Principalii exportatori mondiali:
Principalii importatori
TOP 10 producători în 2013 de armament exclusiv China
Sursele de import ale principalilor importatori
Clienții principalilor exportatori
Statele Unite conduc în tendință ascendentă în exporturile de arme, din Asia și din Golf. SUA au luat un avans ferm ca exportator major de arme la nivel global, în conformitate cu noile date privind transferurile internaționale de arme lansate astăzi de SIPRI. Atenție însă la tendințele de import din alte surse deoarece SUA a implementat sistemul lor de control al întreruperii funcționării armelor.
STOCKHOLM, 16 martie. / Corespondent. Irina Dergacheva TASS /. EXPERȚI: RUSIA S-A CLASAT PE LOCUL AL DOILEA ÎN LUME ÎN ULTIMII CINCI ANI, LA EXPORTUL DE ARME
Эксперты: Россия последние пять лет занимает второе место в мире по экспорту вооружений
În ultimii cinci ani, Rusia s-a clasat pe locul al doilea în lume la exportul de arme. Ponderea Rusiei în rândul exportatorilor (cota de piață) în această perioadă s-a ridicat la 27%, iar creșterea exporturilor la principalele sale arme la 37%.
Potrivit raportului, volumul total al tranzacțiilor în 2010-2014 a crescut cu 16% comparativ cu perioada precedentă 2005-2009. 
Ponderea acestora în comerțul cu arme din lume a fost de ??? 74%, cota Statele Unite și ??? 58% Rusia. (132% ???)
Federația Rusă a furnizat arme către 56 de țări din care 60% din totalul vânzărilor in India, China și Algeria. 66% din tranzacțiile Rusiei au fost către țările din Asia și Oceania, 12% - în Africa, 10% - în Orientul Mijlociu. Pentru mărire clik pe poză (tabel)
China, care a fost în 2005-2009 în lista pe locul nouă (3% din comerțul mondial cu arme), acum a ajuns pe locul al treilea, fiind în creștere în volumul exporturilor 2010-2014 cu 143%. În ultimii cinci ani, cota sa în exporturile mondiale ale acestor produse a depășit 5%.
Cota Indiei în importurile din Asia a fost de 34%, ceea ce este de 3 ori mai mult decât în China. Comparativ cu 2005-2009, în 2010-2014 s-a redus volumul achizițiilor.
Центральное конструкторское бюро морской техники (ЦКБ МТ) "Рубин" din Rusia apreciază că șansele lor de a câștiga licitația pentru furnizarea deja a șase submarine pentru India este aproape certă.
În plus, Baranov a atras atenția asupra dimensiunilor mici, compacte ale proiectului "Amur-Lada" (габариты "Амура-Лады") care îi permit "o manevră cu încredere în apele înguste, apele de adâncime mică și, bineînțeles, cu o foarte mult redusă „vizibilitatea", precum și zgomot aproape de zero. "Amur-1650" are o rată ridicată de „stealth”, chiar mai bună decât generația anterioară.
Numărul membrilor de echipaj (НАПЛ) a continuat Baranov, este substanțial mai mic decât la clasa "Kilo" din cauza automatizării mare a proceselor de management ca și a mijloacelor tehnice ale navei, dar și de rachete și armament Torpedo, care reduce costurile de funcționare.
Printre avantajele navei rusești, el a identificat prezența rachetelor Torpedo, în deplină conformitate cu termenii ofertei făcute. "Sistemul de rachete Club-S, poate fi aplicat la tragerile Single dar și Salvă asupra obiectivelor de coastă marină și, folosit deja în submarine indiene livrate în proiectul 877 EKM care s-a comportat bine.
Câteva date sunt și despre ROMÂNIA cu variația cheltuielilor militare în milioane dolari
 Ponderea în PIB a cheltuielilor militare ale României
 Și procentul de cheltuieli militare din cheltuielile guvernamentale
Unde exportă România?
Iată licențele și zonele de export ale României în USD
O atenție majoră trebuie acordată MONITORIZĂRII armamentului nuclear și controlului acestor arme care deja au scăpat de sub control
 Comentariile sunt de prisos când tabelele arată clar situația deținătorilor de ogive
 Tendința este acută deoarece sunt state care fac orice pentru a avea arma nucleară. Exemplu Corea de Nord până în 2020 va avea 100 de focoase nucleare iar Iranul este susceptibil de a realiza arma nucleară.
Lt.col.retragere
Ioan CEPALIGA

Niciun comentariu: