duminică, 12 martie 2017

CORELAȚII FRAPANTE SPRE O PRIMĂVARĂ FIERBINTE

Pe 05-martie-2017, Mehmet Sufhan, 56 ani, un ofițer pilot al armatei siriene pe un avion de lupta MiG-21 sa prăbușit pe teritoriul turc. Pilotul a declarat la Haber-7, un canal de televiziune din Turcia, că avionul său a fost DOBORÂT.
Agenția de știri Dogan a comunicat și ea că un avion de luptă sirian a fost doborât de către militanți în apropierea așezării Maarat Mirin situat la aproximativ zece kilometri de pe granița cu Turcia. Avionul lovit a continuat să zboare puțin timp și s-a prăbușit în Hatay, Turcia.
Potrivit guvernatorului provinciei Hatay din Turcia, Erdal Ata, avionul de luptă nu a încălcat frontiera și că aeronava s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni tehnice sau „din alte motive”.
Poliția turcă a blocat sâmbătă, pe 10-martie-2017, intrările și ieșirile de la misiunile diplomatice olandeze a declarat o sursă din ministerul turc de externe.
"Din motive de securitate, intrările și ieșirile de la ambasada Olandei la Ankara și de la consulatul general de la Istanbul sunt blocate", a spus oficialul.
Scandalul diplomatic este dat de planificarea REFERENDUMULUI dorit de Erdogan.
Erdogan este în căutarea unui număr tot mi mare de turci emigrați care trăiesc în Europa, în special în Germania și Țările de Jos, pentru a VOTA și ajuta la încleștata bătălie de luna viitoare într-un referendum care ar da președinția puteri zdrobitoare.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că va face tot posibilul pentru a preveni tensiunile politice din Turcia deversându-le pe teritoriul german. Patru mitinguri în Austria și una din Elveția au fost de asemenea anulate din cauza disputei în creștere.
Guvernul olandez a interzis ATENȚIE!!! ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu să participarea la un miting sâmbătă, la Rotterdam, dar el a spus că va zbura acolo, oricum, declarând că Europa trebuie să scape de cești fasiști .
Cavusoglu a fost interzis și de la o întâlnire similară din Hamburg, săptămâna trecută fapt ce l- făcut pe Erdogn să firme: "Ei nu știu diplomație sau politică. Acestă atitudine e o rămășiță a nazismului. Acțiunile sunt incitate de fasciști", a spus el.
Și diferendul diplomatic se extinde EXPLOZIV, prin musulmani, și în alte state.
Reprezentanți oficiali din New York City se abțin de la publicarea de informații cu privire la CAUZELE DECESULUI ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, caz ce se încadrează în reglementările privind imunitatea diplomatică, a declarat, TOT VINERI 10-martie-2017, Dan Linden șeful social media ABC pentru rețeaua OFICIALĂ Twitter la nivel mondial.
7 martie, Comandamentul din Pacific al SUA a anunțat că Statele Unite au început să instaleze sistemul de rachete THAAD în Coreea de Sud. SUA spune: implementarea sistemului de apărare antirachetă THAAD în Coreea de Sud "se transformă în avanpostul unui război nuclear" iar sistemul este de așteptat să devină operațional în una sau două luni.
Interesant e că tot pe 07-martie-2017 Rusia a declarat că TESTEAZĂ un nou SISTEM DE RACHETE ghidate cu RAZĂ LUNGĂ de apărare aeriană iar pe 11-martie-2017 Egiptul ACCEPTĂ și guvernul rus APROBĂ protocolul de securitate aeronautică între Moscova și Cairo elaborat de Ministerul Transporturilor din Rusia urmând a se stabil locul și data semnării lui. Egiptul are deja sisteme de rachete S-400 la bazele rusești puse, după nevoi, la dispoziția Rusiei.
În același timp, pe 10-martie-2017, Rusia și Statele Unite ale Americii au făcut schimb de opinii privind crearea unui canal securizat de „trei stele”, sirian, pentru comunicări operative la nivelul de generali, a declarat Capt. Greg Hicks, un purtător de cuvânt al Joint Chiefs, șef de top de la Statul Major al Marinei SUA.
„O discuție la nivel de lucru a avut loc pentru a face schimb de idei inițiale cu privire la modul în care s-ar putea să fie stabilit un astfel de canal, ca necesitate, pentru a spori - deconfliction”, a declarat Capt. Greg Hicks pentru media oficială Twitter.
Situații similare de cooperare privind misiunile de lovire aeriană în Siria au mai avut loc dar intermitent.
Rusia și Turcia au stabilit recent (vineri 10-martie-2017) noi nivele ale relațiilor lor diplomatice de cel mai bun și înalt nivel a declarat Putin la întâlnirea cu Erdogan. "Suntem foarte fericiți asupra relațiilor noastre interstatale ce sunt restaurate destul de repede", a declarat liderul rus în timpul unei întâlniri cu președintele Recep Tayyip Erdogan.
Turcia va cumpăra de la Rusia sistemele de rachete S-400 ceia ce SCHIMBĂ nivelul de cooperare cu NATO și SUA mai ales că cele două state, Turcia și Rusia cooperează intensiv și cu Iranul (vezi Trilaterala care exclude SUA de la masa deciziilor privind Siria).
În zona conflictuală arabă și mai ales Siria, se petrec dese conflicte între ALIAȚI din lipsa unor informații operative, ceia ce produce derută și suspiciuni uneori deosebit de acute.
Iată că eroarea generalului de armată Joseph Votel, comandantul Comandamentului Central al SUA CENTCOM, în Senatul american și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul raidului din Yemen din luna ianuarie, care a dus la MOARTEA US Navy SEAL, William Owens și pierderea unui MV-22 Osprey, precum și acuzații de producere a numeroase victime civile.
Rusia și-a întărit prezența în Siria, inclusiv cu militari la sol, de partea lui Bashar al Assad.
Armata SUA trimite iată încă 2.500 de soldați pentru lupta la sol, la o bază de așteptare în Kuweit.
În prezent, există aproximativ 6.000 de militari americani răspândiți DOAR între Irak și Siria, care pot interveni în această săptămână SPRIJINIȚI de subunitățile de artilerie „Marine Corps” care au stabilit un dispozitiv de foc de sprijin pentru forțele americane ce intenționează să atace țintele ISIS în și în jurul Raqqa.
În plus, o subunitate de la Armata de Rangers a fost trimisă și în orașul Mabij pentru a împiedica trupele turcești și a milițiilor de kurzi sirieni (ambii aliați SUA cheie în misiunile contra ISIS) de a continua să se lupte ABERANT una cu alta.
De aceia vineri, pe 10-martie-2017, Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, sa întâlnit cu reprezentantul special al ONU privind Siria, Staffan de Mistura, pentru a discuta despre PREGĂTIRILE ACCELERATE pentru următoarea rundă de discuții, DE RECONCILIERE ÎN SIRIA, între guvernul de la Damasc și opoziția armată, a comunicat și oficiul de presă de la misiunea diplomatică a SUA.
Occidentul va reuși să supraviețuiască? a fost RECENT tema summitului.
Prieteni, nu vă faceţi iluzii. Trăim timpuri primejdioase!” ne atenționează senatorul republican John MaCain, prezent la cea de-a 27-a ediţie a Conferinţei pe probleme de securitate de la München.
URMEAZĂ AȘADAR O PRIMĂVARĂ EXTREM DE FIERBINTE
Lt.col. (rtr)
Ioan CEPALIGA

Niciun comentariu: