joi, 18 mai 2017

LUMEA ESTE MAI STABILĂ DECÂT SUGEREAZĂ ȘTIRILE POLITICIENILOR PRO-RĂZBOI

Dar, fragilitatea a crescut, în unele locuri, neașteptat de mult față de anul trecut (2015), potrivit unui nou indice agregat.
2016 a fost un an sumbru pentru tot internaționalismul liberal. Cel mai acut fapt e că Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană. Apoi Donald Trump a fost ales în funcția de președinte al SUA și simultan crește strânsoarea autoritariștilor care au înăsprit viața în China, Rusia și Turcia.
În ciuda tuturor eforturilor de descurajare a Coreei de Nord, a continuat marșul spre statutul său de putere nucleară. Războaie sângeroase au continuat în Sudanul de Sud, Siria și Yemen. S-ar putea spune evident că a fost un an în care lumea a devenit mai puțin stabilă, chiar pe ansamblu.
Acest nou indice de „fragilitate“ la nivel mondial calculat de către Fondul pentru Pace (FFP), sugerează că, în ansamblu, nu s-a făcut nici un progres.
Din 2005, FFP a măsurat stabilitatea a 178 de țări prin combinarea a trei tipuri diferite de informații. În primul rând, cercetătorii săi analizează circa 40 mii la 50 mii de articole scrise în limba engleză din circa 10.000 de surse pentru a găsi dovezi de fragilitate, de la alunecări de teren pentru persoanele strămutate până la falimente. În al doilea rând, ele folosesc date cantitative de la organizații multinaționale, cum ar fi Banca Mondială și FMI.
În cele din urmă, experții simt verificați în rezultatul obținut pentru a se asigura că scorul fiecărei țări se aliniază și cu așteptările (cenzura).
În total, 100 de măsurători sunt amestecate în 12 indicatori de fragilitate, de la „nemulțumirile de grup“ pentru calitatea serviciilor publice la rezultatele statistice oficiale. Rezultatul este UN SINGUR SCOR PENTRU FIECARE ȚARĂ, cu o fragilitate măsurată de la zero la 120 (zero cel mai puțin fragilă la 120 foarte fragilă). Români are 50-60 indicele și unii vor și mai mare fragilitatea - armata mea.
(vezi harta cu fragilitatea)
Există câteva surprize mari: FINLANDA este țara cea mai stabilă din lume și SUDANUL DE SUD cel mai puțin stabil. După ponderarea punctajului fiecărei țări după populație, fragilitate generală la nivel mondial sa schimbat FOARTE puțin de la 2015 la 2016. Dar aceasta MASCHEAZĂ schimbările regionale: o mai mare stabilitate în Asia și Uniunea Europeană a fost echilibrat de o mai mare fragilitate în America de Sud și Africa sub-sahariană. Alegerile prezidențiale americane polarizator de anul trecut a crescut scorul fragilitatea țării cu 1,6 puncte.
Previziuni Stratfor pentru 2025 sunt catastrofice pentru UE. România și Polonia vor redesena granițele Rusiei (formidabil, nu?), iar Europa va avea mult de suferit.
Stratfor crede că UE nu va mai reveni niciodată la nivelul de creștere economică atins înainte de instalarea crizei din 2009.
Uniunea va continua să existe, dar în interiorul ei se vor vedea tabere diverse, iar proiectul politic UE va fi ţinut în viaţă doar prin tratate bilaterale sau multilaterale izolate. Cu o Europă care este de aşteptat să traseze bariere economice şi politice de-a lungul şi de-a latul diverselor zone din interiorul UE, PUTEREA BERLINULUI ÎN REGIUNE SE APROPIE DE FINAL, motiv pentru care Merkel face negocieri DIRECTE excluzând UE de la interesul său diplomatic.
Rusia, aşa cum o cunoaştem acum, va înceta să mai existe până în 2025 spune Stratfor. Încercările Moscovei de a-şi asigura securitatea economică vor determina creşterea agresivităţii Rusiei în regiune. „Ne aşteptăm ca autoritatea Moscovei să slăbească substanţial, ducând spre fragmentarea formală şi informală a Rusiei. Este improbabil că Federaţia Rusă să supravieţuiască în această formă”, arată raportul Stratfor.
Și totuși indicii de STABILITATE, (vezi harta cu stabilitatea),
la Rusia arată cu totul altfel, în fapt indicând o scădere la SUA. Ba mai mult, tendințele de introducere a monedei Altyn și creșterea depozitelor de aur (vezi BRICS) au sprijin și din partea depozitelor de diamante ale lumii. Vezi ce rezerve colosale deține Rusia și diamantele sintetice nu vor putea NICIODATĂ să-i preia oferta actuală cu cele NATURALE. La fel și cu AURUL și rezervele de aur. Deși în scădere, PIAȚA diamantelor naturale devine „câmpul tactic” de bătălie (că-i la modă expresia), al oligarhiei financiare, ca și piața aurului.
(Vezi harta cu diamante)
Indicele acesta este, probabil, cel mai valoros fiind ca un SEMNAL de avertizare timpurie ȘI pentru un potențial de CONFLICT MILITAR.
Pentru aceasta, ceea ce contează sunt schimbările de la an la an, de FRAGILITATE mai degrabă decât diferențele de lungă durată a stabilității între națiuni, deși există și unele rezultate contra-intuitive.
De exemplu, stabilitatea Braziliei s-a deteriorat de două ori dar la fel de repede ca și a Venezuelei în 2016 (deși de la o bază mult mai bună). Între timp, fragilitatea pentru Africa de Sud ca scor a crescut cu 2,4 puncte de anul trecut, și ar fi fost și mai rău dacă n-ar fi intervenit puterea instituțiilor sale, spune JJ Messner, directorul FFP lui.
Etiopia, mult timp susținută de o grupare de experți pentru dezvoltare, cauzează în prezent îngrijorare. Seceta a dus la un conflict asupra terenurilor de pășunat. Ce se va aprinde în cele din urmă din „cutia cu iască” poate fi greu de prezis. Este „fenomenal doar cât de rezistenți pot fi indivizii din Etiopia“ (cine le încercă rezistența?) spune dl Messner.
Dar există o limită pentru greutăți și oamenii vor migra către zonele prospere cum ar fi Europa deși Stratfor o vede în declin. Și realitatea confirmă migrația.
IMPORTANT este să existe LIDERI și POLITICIENI care să sesizeze TENDINȚELE și să acționeze ÎN INTERES NAȚIONAL o spune din nou Stratfor, așa cum prevede creșterea puterii POLONIEI care știe să-și joace interesul național fiind țara care este lider în prelucrarea (șlefuirea) DIAMANTELOR NATURALE. E unul din motivele mi puțin cunoscute și ale atacului ei din al doilea război mondial - piața de diamante.
România - colosal de imbecil, a renunțat și la DREPTUL de poansonare a aurului și tezaurul ei la dat la alții. Halal lideri și trădător guvernator.
ISTORIA v-a sublinia mai dur decât mine aceste cretinisme antinationale. Săracul Anghel Rugină se zbate în mormânt la impotența criminală a liderilor. Degeaba și-a răcit gura.

Niciun comentariu: